Nieuws uit de gemeente

Franciscaanse zegenbede

Moge God ons zegenen met onrust

bij gemakkelijke antwoorden,

halve waarheden, en oppervlakkige relaties

zodat er diepgang vanuit ons hart moge leven.

Moge God ons zegenen met boosheid

over onrechtvaardigheid,

onderdrukking, en uitbuiting van mensen

zodat we werken voor rechtvaardigheid,

vrijheid, en vrede.

Moge God ons zegenen met tranen

die we plengen voor hen die lijden

door pijn, verwerping, honger, en oorlog

zodat we onze handen zullen uitstrekken

tot troost.

En moge God ons zegenen met zoveel

dwaasheid dat we geloven

een verschil te maken in de wereld.

Zodat we kunnen doen waarvan anderen zeggen

dat het onmogelijk is.

toegeschreven aan Ruth Fox, Benedictines (1985)

Open Doors juli en augustus 2024

Ben je een wortel, een ei of een theezakje…?

Omgaan met lijden. Wat zouden we doen als we in Nederland vervolgd zouden worden? Onderstaand verhaaltje staat in het recente Open Doors magazine.

Een jonge vrouw komt bij haar moeder en vertelt dat ze het moeilijk heeft. Ze wist niet hoe ze het moest redden en wilde de moed opgeven. Haar moeder nam haar mee naar de keuken en zette een pan water op het vuur en wachtte tot het water kookte. Ze nam een wortel een ei en een theezakje en deed dat samen in het hete water.

Na 20 minuten nam ze de pan water van het vuur, haalde de wortel en het ei er uit en vroeg haar dochter aan de wortel en het ei te voelen. De dochter constateerde dat de wortel slap en zacht was, het ei was hard en toen ze van het water nipte, proefde ze een volle, rijk geurende vloeistof. Ze vroeg haar moeder wat dit betekende.

Deze zei: het water is de weerstand, de beproeving die soms enorm tekeer kan gaan. De wortel, hard en stevig is door die weerstand slap en zacht geworden. Het kwetsbare rauwe ei werd door het hete water aan de binnenkant hard, het kneedbare binnenste werd door de tegenslagen hard. De theeblaadjes waren echter uniek: nadat ze in het kokende water hadden gelegen, veranderde het water.

De oorzaak van de pijn, het hete water, veranderde door de theeblaadjes. De geur en smaak komt vrij als de hitte van het water toeneemt. Dankzij tegenspoed kun je een beter persoon worden en verander je de situatie om je heen door je vast te houden aan Christus.

Wat zou jij zijn als de verdrukking en tegenspoed komt: een wortel, een ei of het theezakje….?

Voor meer informatie en gebedsbrief: www.opendoor.nl

Jan van Blanken (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap juli en augustus

Nieuwe Jongerenbijbel

Op de EO-jongerendag, 1 juni in Rotterdam Ahoy, werd de nieuwe Jongerenbijbel gepresenteerd.

De populaire Jongerenbijbel verscheen voor het eerst in 2006. Omdat de wereld er nu anders uitziet dan toen, is het tijd voor een gloednieuwe uitgave. Kerken en jeugdwerkers kunnen via de website van het NBG exemplaren van de preview aanvragen voor hun jongeren. Ze ontvangen dan ook een programma voor een gesprek met jongeren over ‘verleiding’. Andere onderwerpen in deze Bijbel zijn: wonderen, eenzaamheid, relaties, Bijbel en wetenschap, vervolgd worden, talenten en persoonlijke groei.

Bijbel Next: materiaal voor tienerwerk in de kerk

Na de zomer start het NBG met een programma voor tieners in de kerk. Op veler verzoek van kerken is er een opvolger voor het veel gebruikte kinderkerkprogramma Bijbel Basics ontwikkeld: Bijbel Next.

Bijbel Next zal net als Bijbel Basics volledig gratis en digitaal beschikbaar zijn. Het materiaal is bruikbaar voor de tienerdienst op zondag en ook voor inhoudelijke avonden met jongeren.

Meer informatie vind je binnenkort op de website van het NBG.

.

Samen Jong

Een kerk VOOR alle generaties; een kerk MET alle generaties.

Met de werkgroep Samen Jong proberen we activiteiten te bedenken die hierbij aansluiten. Ook kijken we naar de kernwaarden die horen bij Samen Jong:

 1. Prioriteit geven aan jonge generaties: Voorbeelden: De ruimte geven voor jongerendiensten, Doe-kerk en andere vormen, waarin kinderen en jongeren een plek hebben/ krijgen in de eredienst en bij de andere activiteiten.
 2. Jezus’ boodschap serieus nemen: Kindernevendienst, Follow Me, club. Na de zomer hopen we te kunnen starten met Alpha Youth. Meer info bij de rubriek “gezinnen”.
 3. Hart voor jongeren hebben: Na de zomer hopen we regelmatig een door de jongeren gekozen lied te laten horen of te zingen. We hopen hen op deze manier te betrekken bij de kerkdienst!
 4. Verantwoordelijkheid geven. Hier gaan we na de zomer mee aan de slag.

Heb je hier ideeën over? Laat ze weten!

 1. Een warme gemeenschap vormen: Vb. startzondag, Doe-kerk, gezamenlijke maaltijden/ lunches
 2. Beste buren zijn. Ook deze kernwaarde gaan we nog mee bezig.

Ideeën zijn welkom!

Activiteit voor alle generaties

Een leuke activiteit voor alle generaties. Niemand is te oud…niemand is te jong. Elders in het kerkblad meer informatie over deze activiteit!

SAMEN jong

We hebben vrijwilligers nodig voor Alpha Youth:

 • Gespreksleiders
 • Vrijwilligers die willen koken, één keer of vaker.

En verder…

 • Ideeën over verantwoordelijkheid voor jongeren en/ of beste buren.

Wat kunnen we betekenen voor de buurt/ voor Balkbrug?

 • Jongeren (12+): Welke liederen vinden jullie mooi om een keer in de kerkdienst te laten horen of te zingen? Dit kun je doorgeven aan Rolanda den Boon

Afgelopen seizoen stond onder andere in het teken van “Samen Jong”.

Rolanda heeft een scholing gevolgd. Met ongeveer twaalf kerkelijk werkers en predikanten hebben we zes cursusdagen gehad rondom het thema “Samen Jong”. Werkers uit grote gemeentes met veel jeugd/jonge gezinnen, ook werkers uit kleine gemeentes, voor wie het moeilijk is om jeugd/jonge gezinnen te binden. Ik mocht veel voorbeelden horen van andere gemeentes. Het ene voorbeeld is bruikbaar, het andere past niet bij onze gemeente. Met anderen samen kun je elkaar stimuleren, ideeën aanreiken en ervaringen, anderen houden soms ook een spiegel voor. Het was voor mij motiverend om mee bezig te zijn!

Eén van de belangrijkste dingen die telkens weer naar voren kwam: Waardeer wat goed gaat en gebruik dat om verder op te bouwen. En soms zijn het maar heel kleine voorbeelden. Ik heb geleerd om het kleine te waarderen. “God begint in het kleine!” Wat zijn de goede voorbeelden? Wat is een belangrijke kernwaarde in de kerkelijke gemeente? Kijkend naar de PG Oud Avereest-Balkbrug is een belangrijke kernwaarde de “Warme gemeenschap”: Omzien naar elkaar; hartelijkheid; ontmoeting. Die “warme gemeenschap” is een mooie basis!

We zullen na de zomer weer verder gaan nadenken over de manier waarop we “Samen Jong” zijn in de gemeente. “Samen Jong” betekent niet dat alles om de jongeren draait, maar “Samen Jong” betekent dat we als kerk vitaal willen zijn, aandacht willen hebben voor ALLE generaties en dat ALLE generaties zich thuis voelen in de gemeente.

Volgend seizoen willen we starten met Alpha Youth. Een Alpha cursus gericht op jongeren en op hun (geloofs) vragen. In het kerkblad van september zullen we meer informatie kunnen geven. Wel weten we dat de doelgroep de jongeren van 16-20 zijn. Uiteraard zijn jongeren buiten de gemeente ook van harte welkom!

Werkgroep

De werkgroep gaat bezig met het voorbereiden van de startzondag. Voor en met alle generaties een feestelijke zondag (15 september).

Maar eerst: Even een periode van rust, bezinning, vrij zijn, minder verplichtingen.

Iedereen een goede zomer (met hopelijk wat zonneschijn!) toegewenst!

Hartelijke groeten, Rolanda den Boon en ds. Remko Veldman

 

 

Gedicht

Als bloemen op een stralend veld,

als licht van zomerzon,

zo heeft God onder ons gespeld

het woord dat overwon.

Dat woord heet: liefde voor elkaar,

als vlam, die kou verdrijft,

als vuur dat warmte overdraagt

en lichtend in ons blijft.

Als kleuren op een nieuw palet,

als lachen van een kind,

zo heeft God in ons ingebed

het woord dat harten wint.

Dat woord heet: liefde voor elkaar,

als schouderklop en kracht,

als stem die goedheid woorden geeft

en op ons antwoord wacht.

Een gedicht van Alfred C. Bronswijk

Bijbeltekst van de dag

 • Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten. Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis. -- Jesaja 43:18-19